Referenties

Stouten Komkommerkwekerij

Van kabbelend beekje naar nanobubbles bij Corné Stouten

Groentenieuws | 23 november 2020

Tholen - In het Zeeuwse Oosterland teelt Corné Stouten op 21.000 m² komkommers. Hij gelooft in de kracht van de plant. Dit onderwerp komt dagelijks bij hem terug. Zolang een plant weerbaar genoeg is, kan het veel plagen en ziektes voorkomen.

Het gietwater geniet zijn bijzondere aandacht. Corné meet al jarenlang zo af en toe het zuurstofgehalte van het water. Op dit bedrijf wordt regenwater gebruikt om te gieten. Hij zag dat het zuurstofgehalte dichtbij de unit rond de 100% is. Naarmate de tijd verstreek (in het bijzonder richting de vroege ochtend) en de afstand (door het leidingensysteem) naar de plant vorderde, zakte het zuurstof in het water.

 

Corné: "Wij hebben op zich niet overdreven veel last van Pythium of andere wortelschimmels. We telen onze komkommers op perliet in bakken. Met dit substraat ben je sowieso al minder vatbaar voor dat soort ziektes."

Soms steekt het komkommerbontvirus wel de kop op bij hem in de kas. Heel vervelend. Extra aandacht voor het gietwater biedt mogelijkheden om deze problemen aan te pakken.

Beek
Corné is vervolgens aan de slag gegaan om meer zuurstof in het water te krijgen. Hij bootste als het ware een beek na, waar het gietwater doorheen kabbelt. In de vrije natuur ontstaat dan vanzelf een hoger zuurstofgehalte in het water. En dat was het doel. Corné was al overtuigd van het belang van een hoog zuurstofgehalte in het gietwater. De teelt van sla op water in Noord-Amerika versterkt dat gevoel. Corné lachend: "Weet je .. Als de helft van die conclusies waar zijn, is het nog super."

Ook bij Wageningen UR lopen proeven om het belang van zuurstof in gietwater te onderbouwen.

Op dit moment zit Corné middenin de teeltwisseling. Hij teelt twee keer per jaar Proloog. De kas staat nu leeg. Alles wordt schoongemaakt en klaargemaakt voor de volgende teelt.

Hygiëne is natuurlijk van essentieel belang voor de glastuinbouw. Nu alles spic en span voor de volgende teelt gemaakt wordt, bekruipt hem toch soms het gevoel, als hij een blik in de perlietbakken werpt, of er niet veel zinvolle bacteriën worden verwijderd.

De bakken gaan inmiddels het twaalfde teeltseizoen in. Ze zitten vol wortels. Corné: "Die wortelgeschiedenis is ook een voedingsbron voor heel veel goede mineralen. Dat kan toch niet anders. Maar goed ... dit zal altijd een spanningsveld blijven."

Tot 200% zuurstof
Inmiddels heeft hij een installatie op het watergeefsysteem, Pro-Vida,  aangesloten die het zuurstofgehalte doet stijgen tot 200%. De installatie draait nog maar een maand. Het is nog vroeg om hier conclusies aan te verbinden. Wel ziet Corné al dat de biofilm in de leidingen afneemt. Het hoge zuurstofgehalte doet dat langzaam verdwijnen.

Het duurt even voordat het volledig verdwenen is. Corné is dus voorzichtig positief: "Pro-Vida genereert nanobubbels. Deze blijven lang in het water zitten. De nanobubbels zien we zelfs terug nadat het als drainwater weer terugkomt. Het vraagt natuurlijk ook wat tijd, om de volledige vruchten van Pro-Vida te kunnen plukken. Dat is ingecalculeerd."

Verder wordt het effect van Pro-Vida pas echt aantoonbaar, zodra de temperaturen stijgen. "Als de temperaturen hoger worden, daalt het zuurstofgehalte. Dus in de zomer mag Pro-Vida zich bewijzen."

Stouten Komkommerkwekerij vof
Maatje Harings Jobsweg 6
4307 NL OOSTERLAND

Bron: Groentenieuws

Contact

Aquamar Disinfection Products
Foksdiep 61
8321 MK URK
Nederland
0527-688 336
info@aquamar.nl

Certificering

ISO-9001