Referenties

Themato

Tom Ammerlaan (Themato) over Pro-Vida:

"Geen plantstress meer door zuurstoftekort in water"

Groentenieuws | 27 september 2019

Zuurstof is iets waar niemand buiten kan. Zonder zuurstof zou mens, dier en plant niet kunnen leven. Planten en bloemen in de kas hebben zuurstof nodig bij de wortels. Voldoende zuurstof draagt bij aan de water- en voedingsopname van de wortels waardoor de kwaliteit van de plant beter wordt en de plant zich effectiever kan verdedigen tegen pathogene schimmels. Maarten Kramer, Aquamar: "De ideale manier om extra zuurstof bij de wortels te brengen, is via het irrigatiewater. Probleem in de glastuinbouw is dat er in het bassin wel genoeg zuurstof gemeten wordt in het water, maar bij de druppelaar is het zuurstofgehalte te laag. Bij hogere temperaturen, bijvoorbeeld in de zomer, is het zuurstofgehalte zelfs in het bassin al te laag.”

Afname van zuurstofgehaltes ontstaat onder andere door:

  • Organische vervuiling
  • Het ontstaan van biofilm in een druppelsysteem
  • Als het water stilstaat zakt het zuurstofgehalte binnen een uur naar kritische waardes (<4 mg/l) door o.a. bacteriën
  • Hoge temperaturen in de substraatmat (ideale groeiomstandigheden voor bacteriën en schimmels). 

Door zuurstof aan het irrigatiewater toe te voegen, houdt de teler het zuurstofgehalte op peil. Aquamar heeft na jaren ontwikkelen een effectieve methode gevonden om dit doel te bereiken. De unit die Aquamar ontwikkeld heeft voegt pure zuurstof toe aan het water met behulp van nanobellen. Nanobellen zijn minuscule luchtbelletjes, zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien.


Maarten Kramer van Aquamar overhandigt de Pro-Vida aan Tom Ammerlaan van Themato

Wist u dat?
Nanobellen zijn kleiner dan 100 nanometer. Even ter vergelijking: de dikte van een menselijke haar is ongeveer 80.000 nanometer.


Maarten Kramer: "Het grote voordeel van deze nanobellen is dat deze zeer effectief zuurstof kunnen toevoegen aan het water. De nanobellen blijven in het water, vanwege de gelijke druk in en buiten de nanobel. Vervolgens lossen die nanobellen op in het water en kun je dit meten als opgeloste zuurstof.

Grotere bellen stijgen op en verlaten het water, waardoor er gemiddeld slechts 7% van de toegediende zuurstof in het water blijft, bij nanobellen is dat 93%. Nanobellen halen het eind van de leiding in een kas waardoor de hele kas wordt bediend met zuurstofrijk water, zonder chemische hulpmiddelen.”

De unit die Aquamar ontwikkeld heeft wordt de Pro-Vida genoemd. De unit produceert zelf het benodigde zuurstof, disposables als zuurstofflessen zijn dus niet nodig. Inmiddels zijn er diverse Pro-Vida’s geïnstalleerd bij telers.

Ook Themato uit Berkel en Rodenrijs heeft een Pro-Vida in gebruik. Theo en Tom Ammerlaan van Themato: “We hebben diverse keren ons irrigatiewater gemeten op opgeloste zuurstof en tijdens warme dagen zien we dat het niveau te laag is. We hebben vervolgens de Pro-Vida twee maanden getest en de resultaten waren dermate goed dat we de unit in gebruik hebben genomen. Voordeel is dat we nu tijdens warme en koude dagen altijd een juist zuurstofgehalte in het water hebben waardoor de planten geen stress krijgen door te weinig zuurstof. Ook de voedingsstoffen worden beter opgenomen door de plant.”

De unit van Aquamar is makkelijk te installeren en vergt weinig onderhoud. Tom Ammerlaan: “We moeten alleen af en toe even het filter van de pomp schoonmaken en één keer in het jaar komt Aquamar om de unit een onderhoudsbeurt te geven, meer hoeven we er niet aan te doen.”

Als er waterstofperoxide-producten toegevoegd worden aan het irrigatie water kan daarop tot 80% bespaard worden door het extra toegevoegde zuurstof.

Themato Productie B.V.
www.themato.nl 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Munnikenweg 24
2651 LZ Berkel en Rodenrijs

Bron: Groentenieuws

Contact

Aquamar Disinfection Products
Foksdiep 61
8321 MK URK
Nederland
0527-688 336
info@aquamar.nl

Certificering

ISO-9001